Een gewone werkdag

Leestijd ~5 minuten


Wat een weer hier. Heel het weekend heeft het gegoten, dus heb ik me maar voorzien van een paraplu. Nu is het weer twee dagen mooi weer en daarna gaat het weer gaan regenen. Ik denk dat ik gisteren voor de eerste keer een blauwe lucht heb gezien hier in Hangzhou. De dagen dat ik hier ben, was het vaak nogal grijs. Dus dat is wel positief.

Normaalgezien zou ik vorig weekend Suzhou bezoeken. Wenhan, een student die vorig academiejaar naar Hasselt is gekomen, zou me daar wat rondleiden. Hoewel ik Suzhou al eens gezien heb tijdens mijn vorig bezoek aan China 3 jaar geleden, lijkt het me toch leuk om Suzhou ook eens met een local te bezoeken. Suzhou is Wenhan’s geboortestad. Mijn bezoek is uiteindelijk niet doorgegaan omdat Wenhan zelf naar Hangzhou moest komen voor het toelatingsinterview om aan zijn master te beginnen aan Zhejiang University. Wat voor ons voordehand liggend is, een masterprogramma volgen na je bachelor, is hier namelijk niet zo. De afgestudeerde bachelor studenten moeten om te starten aan hun master een toelatingsexamen en interview komen afleggen hier aan de universiteit. Bij sommige studenten lukt dit niet en vervolgen hun studies dan ook aan een andere universiteit in China. Dat wilt dus zeggen dat ik hier omringd ben met zeer slimme mensen, dus ik zal extra hard mijn best moeten doen. 😉

Omdat deze uitstap niet is doorgegaan, heb ik natuurlijk ook geen avonturen om te vertellen op mijn blog. Het natte weekend heb ik dan ook doorgebracht in het lab waar ik wat heb gewerkt voor nog een opdracht voor UHasselt en wat heb ontspannen met het kijken van series/films. Toch wilde ik nog een nieuwe blogpost maken. Niet over een nieuwe ervaring (alhoewel het dat eigenlijk altijd is) maar over hoe mijn gewone werkdag in het lab eruitziet.

De ochtend hier in China is eigenlijk perfect op mijn lijf geschreven. De meeste studenten komen pas naar het lab tegen 10u, dat wilt dus zeggen dat ik ook pas uit men bed moet tegen 9u-9u30. 😄 Hierbij moeten jullie ook wel weten dat het grootste gedeelte van de studenten ook tot 22u in het lab blijft (al dan niet de volle tijd aan het werken). Ik zet mijn wekker(s) altijd tegen 8u15-8u30. Om wakker te worden, check ik even al mijn sociale media om tegen 9u op te staan. Ik fris me op en ontbijt op mijn gemakje. Meestal zit ik tegen 9u30 wel aan mijn bureau. Het lab waar ik werk is van het ‘College of Information Science and Electronic Engineering’, dit is een verdieping van een gebouw op 10-15min wandelafstand van mijn kot. Het lab bevindt zich op de vijfde verdieping in een ouder gebouw (lees: zonder lift), de vijfde verdieping is eigenlijk onze vierde verdieping, tochzijn dat nog een heleboel trappen die ik dagelijks trotseer (niet van mijn gewoonte 😀 ).

Aangekomen in het lab, werk ik wat voor mijn opdrachten en tegen 11u vertrekken we al voor het middageten. Het eten in het studentenrestaurant gaat hier altijd redelijk vlot, het was voor mij wel even wennen in het begin. Eens je jouw laatste hap naar binnen hebt gespeeld, vertrekken we al terug naar het lab. Dit is wel heel anders als bij ons, aan de UHasselt blijven we meestal nog wat plakken in het restaurant om wat te praten met elkaar enz., maar hier is gedaan met eten terug naar het lab. Nu nemen ze wel in het lab zelf wat pauze, het duurt even voordat iedereen terug in gang is geschoten. Dan wordt er eigenlijk heel de tijd gewerkt tot het avondeten en dat is wel een hele tijd. Ik neem natuurlijk ook wel vaak genoeg pauze, want tot 17u kan ik me toch niet aan één stuk concentreren. De campus heeft een vijftal restaurants waar de studenten kunnen eten op deze campus. Bij drie van deze restaurants moeten de studenten zelf eten bestellen, omdat dit niet zo eenvoudig is voor mij gaan we meestal naar de twee andere waar je gewoon kan aanschuiven en van het buffet kan eten. Na de trappen van het lab voor de derde keer te doen, beginnen mijn laatste werkuren van de dag. Ik blijf meestal tot 20u30 op het lab en ben vaak tegen 21u op mijn kot, afhankelijk van het werk/ontspanning dat ik doe. Het laatste uur van de tijd in het lab is meestal gevuld met wat serie of films te kijken.

En zo verloopt eigenlijk mijn dagelijkse routing hier in China. Ik ben er zeker al wat aan gewend geraakt. Dus de tijd vliegt hier wel voorbij, voor ik het weet is het al weer weekend.

Vandaag was een uitzondering op deze routine, ik ben namelijk pas tegen 10u30 op het lab aangekomen. Ik heb deze ochtend dan ook mijn was gedaan en mijn kamer even wat geborsteld. Het was dringend nodig want er lag verdorie veel stof op de vloer, ik denk niet dat ze mijn kamer bij aankomst heel erg hadden gepoetst. Das niet simpel zo zelfstandig wonen. Wassen en poetsen? Ik wist ook niet dat ik dat kon, maar ik weet wel dat ik dat weer ga vergeten voor ik terug naar België kom. 😀

Zo, dan zijn jullie nu wat meer op de hoogte van mijn leven en dagelijkse bezigheden hier in China. Hopelijk gaat alles daar goed in het Belgenland, hier is alles in orde. Ik trek goed mijn plan.

👋